Helikopterskidåkning Alpinism & Klättring
Offpist skidåkning Grupp & Konferens Om oss
Toppturer & Ski touring Bildgalleri Kontakt

Off-pist skidåkning

För oss är skidåkning synonymt med offpist. Vi har inga "vanliga" skidresor med resa, boende och liftkort. På alla våra resor åker du alltid med en bergsguide, i en liten grupp skidåkare som är inställda på samma sak, att åka offpist och njuta av bergen på alla olika sidor.

Off-pist skidåkning

Best Skiing at the Moment – med 6 dagar skidåkning

Best Skiing at the Moment – med 6 dagar skidåkning

Alpernas bästa skidåkning i en hel vecka! Upplägget är enkelt – en liten grupp skidåkare och en bergsguide med minibuss sammanstrålar på flygplatsen och rullar till det berg där åkningen är som bäst. Boende, liftkort, lavinräddningsutrustning och ABS-ryggsäck ingår.

Som vi ser det handlar den bästa skidåkningen offpist sällan om en viss ort utan om var det har snöat mest den senaste tiden. Det här är resan som tar dig till berget där snön ligger som djupast just för tillfället!


Best Skiing at the Moment – med 4 dagar skidåkning

Best Skiing at the Moment – med 4 dagar skidåkning

Vår populära Alpresa – nu som långhelg! Har du bara några dagar ledigt i vinter, då är det här resan du ska boka. Fyra dagar med Alpernas bästa åkning. Du och de andra i gruppen möter bergsguiden på flyget, sen styr vi minibussen mot fantastisk skidåkning.

Vi får ofta frågan om var i Alperna det är bäst. Vilken ort får mest snö, var finns bästa åkningen, vilken är din favoritort och så vidare.
 Som vi ser det handlar den bästa skidåkningen offpist sällan om en viss ort utan om var det har snöat mest den senaste tiden. Det här är resan som tar dig till berget där snön ligger som djupast just för tillfället.
Offpistskidåkning i Japan – puder, sushi och Onsen

Offpistskidåkning i Japan – puder, sushi och Onsen

Puder, god mat, bad i varma källor och skidäventyr i vacker skog är vad som väntar på Hokkaido i Japan. Tack vare kalla vindar från Sibirien och norra Kina kommer det otroliga mängder snö på Japans norra ö Hokkaido varje vinter. Det snöar runt 15 meter per säsong. 

Under veckan besöker vi flera skidorter och plockar russinen ur kakan. Avstånden är korta och genom att vi bor på två olika platser hinner vi med flera skidorter i två olika områden. Dessutom äter vi gott och badar i varma källor. Det bästa av det mesta, helt enkelt!


Skidåkning på sommaren – pudersafari i Chile

Skidåkning på sommaren – pudersafari i Chile

Sydamerika är något helt annat. På södra halvklotet är det vinter när vi har sommar. Lägg till bergskedjan Anderna som löper längs med Sydamerikas Stillahavskust genom Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile och Argentina för att sluta längst ner i söder vid Kap Horn. Anderna är totalt 750 mil lång, det gör den till jordens längsta bergskedja.

Vi åker till fem olika skidsystem och en catski-skidort, dessutom går det att lägga till helikopterskidåkning för de grupper som vill det.
Lavinkurs – kvällskurs med grunderna i lavinkunskap

Lavinkurs – kvällskurs med grunderna i lavinkunskap

En grundläggande kvällskurs i lavinkunskap där teori varvas med praktik.

Vi börjar med teori inomhus där du lär dig om olika typer av laviner, orsaken till att de går, och vad du kan göra för undvika faran. Vi diskuterar hur vi bedömer lavinrisken och går igenom hur vi praktiskt ska agera på berget. Vi fortsätter utomhus och tränar transceiversök där alla får träna själva.

Sist men inte minst går vi även igenom hur du ska agera om olyckan är framme.
Offpistskidåkning på hög höjd i La Grave, Frankrike

Offpistskidåkning på hög höjd i La Grave, Frankrike

En lift, ett berg, ingen pist. Denna dröm för offpistskidåkare är just vad La Grave är. Ett stort berg med liften så nära gränsen till en nationalpark att den idag hade varit politiskt omöjlig att bygga. Anledningen till att den finns är att den kom till innan nationalparken bildades.
Själva byn La Grave, ett sömnigt litet samhälle med tre barer och några hotell, ligger på 1450 meters höjd. Liften går ända upp till 3550 meter över havet så fallhöjden är enkel matematik. Häng med!


Arctic kombo – heliski, offpist, toppturer och fjordar

Arctic kombo – heliski, offpist, toppturer och fjordar

Sex dagar skidåkning med en bergsguide som delar med sig av sitt kunnande och tar dig till den bästa snön. Vi utgår från Trollviken Lodge vid Ofotsfjorden hela veckan. Här har vi nära till fantastisk skitouring, Narvikfjellets lift och det är enkelt att köra till Sverige för att flyga helikopter. Under veckan har vi en dag med heliskiing.
Våra hemliga guldkorn – Honshu powder trip, Japan

Våra hemliga guldkorn – Honshu powder trip, Japan

Vår puderresa till Honshu, huvudön i Japan, med de allra hemligaste guldkornen. Så hemliga att vi inte presenterar något dagsprogram. Ni får helt enkelt lita på oss – att vi precis som ni vill åka det bästa pudret som Japan har att erbjuda, på platser som få hittar till. Vi har utforskat ön och tar er till den bästa åkningen och genuin japansk kultur.
Offpiståkning på Elbrus i Kaukasus, Ryssland

Offpiståkning på Elbrus i Kaukasus, Ryssland

Har du varit i Ryssland? Känner du någon som varit där? Och åkt skidor? Visste du att bergskedjan Kaukasus är som de extremare delarna av Alperna, fast ett snäpp värre? Åken är långa, branta och komplexa – glaciärer, couloirer och stighudar ingår när vi åker på Europas högsta berg Elbrus, 5642 meter över havet.


Offpist introduktionsvecka – från pist till puder

Offpist introduktionsvecka – från pist till puder

Här är resan för dig som inte har testat offpiståkning alls, eller bara provat lite. Tillsammans åker vi lössnö så mycket vi orkar under en vecka. Det är inte så svårt om snön är fluffig och fin. Men det är inte alltid den är så fluffig, så att träna på alla typer av snö är bra.
Offpistskidåkning och toppturer i Gudauri - Georgien

Offpistskidåkning och toppturer i Gudauri - Georgien

Välkommen att följa med på en annorlunda skidvecka med offpist skidåkning och toppturer i Kaukasus bergen. Detta är en vecka av utforskande där vi inte kan sätta ett exakt program i förväg vad vi ska göra. Vi anpassar självklart åkningen efter gruppens önskemål och förkunskaper.
Offpiståkning i Gulmarg – Himalaya, Kashmir, Indien

Offpiståkning i Gulmarg – Himalaya, Kashmir, Indien

Det här är en resa med skidåkning på hög höjd, Gulmarg är en unik skidort i Kashmir i Indien. Här finns en lift som går till 4000 meter över havet och självklart inga pistmaskiner. Själva byn ligger bland böljande ängar högt uppe på en platå på cirka 2700 meter.
Offpistskidåkning i Iran – annorlunda upplevelser

Offpistskidåkning i Iran – annorlunda upplevelser

En resa med otroliga skidupplevelser och nya insikter i en annorlunda kultur. Vi åker bland annat liftburen offpist på världens femte högst belägna skidort. Förutom all bra offpistskidåkning kommer du att få uppleva spännande kultur och omvärdera en del fördomar.
Firning och Repteknik för skidåkare

Firning och Repteknik för skidåkare

Som offpistskidåkare kommer man ibland till platser som mer närmar sig alpinklättring. I samarbete med butikerna Alpint och Alpingaraget har vi därför tagit fram en kurs som syftar till att ge en introduktion till rephantering, säkring och firning. 
Allt för att du ska bli en mer komplett skidåkare och kunna komma till fina åk på ett säkert sätt. 
 

Toppturer & Ski touring

Svalbard och Spetsbergen från båt – sail and ski

Svalbard och Spetsbergen från båt – sail and ski

Svalbard och Spetsbergen är en magisk och mytomspunnen plats med en helt unik natur och djurliv. Här finns såväl fjällräv, ren och isbjörn och i havet finns det valar, delfiner, sälar och valrossar.

För att riktigt komma in i vildmarken bor vi på en stor segelbåt som är vårt flytande hotel, med den tar vi oss in i fjordar och till starten på skidturerna. Vi möts i Longyearbyen och kastar sedan loss för en veckas äventyr.
Välkommen ombord. 


Sail and ski – toppturer från segelbåt på Lyngen, Norge

Sail and ski – toppturer från segelbåt på Lyngen, Norge

Långt upp i Nordnorge ligger en halvö som heter Lyngen. På denna halvö, samt öarna omkring, reser sig en rad vackra fjäll ur havet och bildar underbara förutsättningar för toppturer. Utsikten över fjordarna är obeskrivlig och fjällens former bjuder på underbar offpiståkning. För att krydda till det hela lite extra bor vi på en stor segelbåt. Den är också vårt transportmedel mellan topparna, toppar som vi tar oss upp på för egen maskin och sedan åker skidor nedför. Närmare naturen och dess element än så här är svårt att komma.


Toppturer med fjordutsikt kring Gratangen, Narvik - Norge

Toppturer med fjordutsikt kring Gratangen, Narvik - Norge


Gratangen är en fjord norr om Narvik. Här bor vi på klassiska Gratangen Fjellhotell som nyöppnar igen vintern 2018/ 2019
 
Området är perfekt för Toppturer på skidor. Med boende på Gratangen Hotel kan vi sätta på stighudarna direkt utanför hotellet och tura på 3 olika fjäll med över 1000 fallhöjdsmeter, samtliga med utsikt över fler olika fjordar från toppen. Om vi vill kan vi ta minibuss till andra fjäll i området, inom någon timmes körning finns över 50 fjäll att gå toppturer på.


Haute Route – Chamonix till Zermatt på skidor

Haute Route – Chamonix till Zermatt på skidor

Haute Route är den klassiska höga vägen mellan Chamonix och Zermatt. Redan 1903 genomfördes denna legendariska tur för första gången på skidor. Omgivningarna är en oändlig värld av vita toppar och långt nedanför skymtar de gröna dalarna. Vägen går över storslagna pass och glaciärer de närmare 14 milen mellan Alpernas två ”huvudorter". Nätterna tillbringar vi i bemannade fjällstugor uppe bland bergen med matservering, vi kan därför gå med lätt ryggsäck. Grymt fin skidåkning och fantastiska utsikter ingår!


Gran Paradiso Ski Tour – Haute Route på italienska

Gran Paradiso Ski Tour – Haute Route på italienska

För den som gillar intressant offpiståkning på orörda berg med stora vidder, italiensk mat och trevlig atmosfär är detta platsen. Här kommer vi att befinna oss under veckans gång och en bestigning av Gran Paradisotoppen med sina 4061 meter utgör en av höjdpunkterna tillsammans med områdets oändliga orörda värld av vita toppar, med andra ord ett paradis för alla skidbestigare.

Skidåkarnas Haute Route – Andermatt till Engelberg - Urner Skitour

Skidåkarnas Haute Route – Andermatt till Engelberg - Urner Skitour

Den ultimata Haute Routen för dig som gillar långa fina åk. Vi går mellan hyttorna i små grupper med lätt ryggsäck. Det här är en intensiv vecka med många höjdmeter att tillryggalägga varje dag. Det är ändå nåt visst med att gå varje meter uppför för egen maskin, och varje dag belönas vi också med ett fint åk på 1 000 höjdmetrar eller mer. 
Ski touring i Aigüestores - Pyrenéernas Haute Route

Ski touring i Aigüestores - Pyrenéernas Haute Route

Välkommen till ett fantasktiskt turåkningsområde i Europa. Lite undangömt, det innebär lite folk.
Aigüestortes nationalpark är en perfekt plats för turåkning, men utan mängden besökare som du hittar i andra områden i Alperna.

Veckokurs i toppturer kring Riksgränsen och Narvik

Veckokurs i toppturer kring Riksgränsen och Narvik

Toppturer som aktivitet är den underbara kombinationen av vyerna och stillheten i fjällvandring och action i utförsåkning. De kunskaper som krävs för att gå på toppturer på ett smidigt och säker sätt är i sig mycket omfattande och vi behöver både personliga färdigheter i skidåkning, generella kunskaper i navigation och vägval samt specifika kunskaper i till exempel lavinkunskap. Kort sagt det finns mycket kul att lära på denna kurs.
Lyngen i Norge – världens vackraste skitouring

Lyngen i Norge – världens vackraste skitouring

Långt upp i Nordnorge ligger en halvö som heter Lyngen. På denna halvö, samt öarna runt omkring, reser sig en rad vackra fjäll ur havet och bildar underbara förutsättningar för toppturer. Utsikten över fjordarna är obeskrivlig och fjällens form bjuder underbar skidåkning. Kom med på en vecka där vi utforskar Lyngen på stighudar.
Lavinkurs – kvällskurs med grunderna i lavinkunskap

Lavinkurs – kvällskurs med grunderna i lavinkunskap

En grundläggande kvällskurs i lavinkunskap där teori varvas med praktik.

Vi börjar med teori inomhus där du lär dig om olika typer av laviner, orsaken till att de går, och vad du kan göra för undvika faran. Vi diskuterar hur vi bedömer lavinrisken och går igenom hur vi praktiskt ska agera på berget. Vi fortsätter utomhus och tränar transceiversök där alla får träna själva.

Sist men inte minst går vi även igenom hur du ska agera om olyckan är framme.
Topptursvecka på Trollviken Lodge

Topptursvecka på Trollviken Lodge

Vi bor bekvämt vid fjorden i en gammal fiskebondgård mitt i Skandinaviens bästa topptursterräng. Vi äter bra, sover gott och upptäcker nya toppar varje dag. På kvällen kan vi ta en bastu vid fjorden innan middagen. Sen sover vi bekvämt på lodgen. Det är så här en topptursvecka borde vara....
Trollviken Lodge ligger mycket strategiskt på nordsidan av Ofotsfjorden och vi kan nå hundratals fina toppturer som dagsturer. Många med fin ”havskänning”. På andra sidan fjorden kan vi se ljusen från Narvik.

Arctic kombo – heliski, offpist, toppturer och fjordar

Arctic kombo – heliski, offpist, toppturer och fjordar

Sex dagar skidåkning med en bergsguide som delar med sig av sitt kunnande och tar dig till den bästa snön. Vi utgår från Trollviken Lodge vid Ofotsfjorden hela veckan. Här har vi nära till fantastisk skitouring, Narvikfjellets lift och det är enkelt att köra till Sverige för att flyga helikopter. Under veckan har vi en dag med heliskiing.
Skitouring runt Kebnekaise – Sveriges Haute Route

Skitouring runt Kebnekaise – Sveriges Haute Route

Välkommen till en riktig skitouringvecka i hjärtat av den svenska vildmarken. Orörda vidder och milsvid utsikt varje dag. Åk med 800 till 1500 fallhöjdsmeter. Flera av bergen i detta område har inte ens namn på kartan. I veckan ingår ett försök att gå upp på Kebnekaises sydtopp, Sveriges högsta topp.


Berner Oberland Haute Route på skidor

Berner Oberland Haute Route på skidor

På den här turen får du se det mesta i av ett av Europas mest fantastiska bergsområden. Toppar som Jungfrau, Eiger, Mönch – alla över 4000 meter höga – ligger runt oss. Hyttorna på vår väg är av schweizisk standard och mycket fina med god schweizisk mat. Berner Oberlandturen tar dig från Grindlewald i väst till Grimselpass i öst.
Offpistskidåkning och toppturer i Gudauri - Georgien

Offpistskidåkning och toppturer i Gudauri - Georgien

Välkommen att följa med på en annorlunda skidvecka med offpist skidåkning och toppturer i Kaukasus bergen. Detta är en vecka av utforskande där vi inte kan sätta ett exakt program i förväg vad vi ska göra. Vi anpassar självklart åkningen efter gruppens önskemål och förkunskaper.
Ski Touring expedition i Sarek

Ski Touring expedition i Sarek

Detta är vår mest krävande tur in i Europas sista vildmark.

I Sarek finns ingenting och därför allt det vi söker. Inga stigar, inga hyttor, inga motorer, inga människor. Bara du, en grupp med motiverade skidåkare, en bergsguide och oändliga mängder av höga snöklädda berg.


Firning och Repteknik för skidåkare

Firning och Repteknik för skidåkare

Som offpistskidåkare kommer man ibland till platser som mer närmar sig alpinklättring. I samarbete med butikerna Alpint och Alpingaraget har vi därför tagit fram en kurs som syftar till att ge en introduktion till rephantering, säkring och firning. 
Allt för att du ska bli en mer komplett skidåkare och kunna komma till fina åk på ett säkert sätt. 
 
© 2019 Mountain Guide Travel