IFMGA-logo

MGT-logo

Offpistskidåkning på hög höjd i La Grave, Frankrike

 

En lift, ett berg, ingen pist.
Denna dröm för offpistskidåkare är just vad La Grave är. Ett stort berg med liften så nära gränsen till en nationalpark att den idag hade varit politiskt omöjlig att bygga. Anledningen till att den finns är tack vare att den kom till innan nationalparken.

Byn La Grave, en sömnig liten by med tre barer och några hotell, ligger på 1450 meters höjd. Den enda liften går ända upp till 3550 meter över havet så fallhöjden är enkel matematik.
Åker vi de stora åken som går ända ner till vägen nedanför byn får du lägga till ytterligare höjdmeter.
Första gången vi åker upp med den gamla gondolen kan den upplevas långsam – och även om liften från 70-talet inte är den snabbaste i Alperna, så är sanningen lika mycket att det är långt till toppen. Njut av den slående utsikten.

Berget vi åker på heter La Meije [La Mesh]. Här finns otroliga åkmöjligheter med fält, couloirer (korridorer), stora glaciärer och skogsskidåkning.

Som om inte all denna åkning räcker har vi dessutom en minibuss att tillgå och kan när som helst under veckan sticka över till någon av de andra skidorterna i området. På mindre än en timma når vi Alp d'Huez, Les 2 Alpes, Serre Chevalier, Montgenèvre och andra småorter.

Bergsguider
En auktoriserad bergsguide är med alla dagarna under veckan. Bergsguiden ansvarar inte bara för säkerheten utan letar alltid fram de bästa snöförhållandena åt dig. Alla guider som jobbar för Mountain Guide Travel är utbildade och examinerade av UIAGM/IFMGA. På denna resa åker du med guider från Skiers Lodge och kan därför komma att åka med en bergsguide från något annat land. Vi garanterar dock att alla bergsguiderna talar bra engelska.

Feta skidor
Här är det fat skis som gäller. Det fina med La Grave är att skidor finns att hyra på plats. Har du med dina egna skidor är 85-95 mm i midjan ett bra riktvärde.

Förkunskaper
Du bör vara minst medelgod åkare och ha erfarenhet av offpistskidåkning för att kunna njuta av en resa till La Grave. Vi delar in åkarna i grupper efter förkunskaper så att alla får ut maximalt av skidåkningen. Har du ingen erfarenhet alls av offpistskidåkning är detta inte rätt resa för dig. Vi rekommenderar då en vecka med introduktion till offpist.

Boende
Vi bor på klassiska Hotel Des Alpes, Skiers Lodge. Här finns enkla, rena hotellrum och fantastiska fyrrättersmiddagar samt en stor frukostbuffé med allt man kan tänkas vilja ha för en lyckad skiddag.

Lavin- och säkerhetsutrustning
Bergsguiden förser alla i gruppen med lavinutrustning samt utrustning för att åka på glaciär (selar och karbiner). Bergsguiden har med sig rep, isskruvar, slingor och annat som behövs för skidåkning på glaciärer och firningar. All säkerhetsutrustning ingår i priset.

Att ta sig till La Grave
La Grave ligger i södra delen av franska Alperna, 8 mil från Grenoble som är den smidigaste destinationen att flyga till.

Alternativt går det att flyga till Lyon som ligger 19 mil från La Grave. Till Lyon finns det fler avgångar, men då blir transfern längre.

Några flygbolag som flyger till Grenoble och Lyon är:
www.sas.se
www.ryanair.com

Följande ingår
• Internationellt auktoriserad bergsguide (UIAGM/IFMGA) hela veckan, med 6 dagars skidåkning
• All säkerhetsutrustning för offpistskidåkning (transceiver, spade, sond, rep och sele)
• Alla transporter till andra skidorter under hela veckan
• Hotell med frukost och fyrrättersmiddagar. Priset avser boende i dubbelrum, enkelrum kan om möjligt ordnas mot tillägg
• Storslagen offpistskidåkning i Alpernas vackraste skidort

Ej inkluderat 
• Flyg och transfer till La Grave
• Luncher
• Liftkort. Löses på plats på den ort där vi åker, då det inte är säkert att vi åker i La Grave varje dag

Skiers Lodge
Denna resa arrangeras av Skiers Lodge La Grave i samarbete med Mountain Guide Travel. Du är välkommen att boka dig direkt här, men all betalning sker till Skiers Lodge.

Kommentarer från gäster

Dear Andreas,
I wanted to write to say thank you for a really enjoyable week at La Grave - it was brilliant to be guided by you, and I learnt a lot as well as having a fantastic time. 
Thank you also for being kind enough to send us all the pictures you took, which are great momentos of the week. I hope that you had a good week off and maybe see you again if i can squeeze in some leave to be able to come on one of your trips with mountain guide travel - a very nice website to browse when I have time to daydream at work!

Many thanks again! Best wishes,
Iona

Hi Andreas,
Thanks again for a terrific week skiing in and around La Grave. I can't remember a better week for a long time.
Maurice Needoff


Antal dagar:  6 dagars skidåkning, boende 7 nätter
Pris:  På förfrågan

Den kallas ibland för världens vackraste skidort. Vi håller helt med.   Foto: Andreas Bengtsson


Klicka för mer info om resan
Startsidan för denna resa
Försäkring för offpistskidåkning


Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.

Namn:

Telefon:

Epost:

Din fråga eller intresseanmälan


En bra anledning att åka till La Grave.  Foto: Andreas Bengtsson

Ännu en bra anledning att åka till toppen av gondolen i La Grave.  Foto: Andreas Bengtsson

Aja baja inte åka utanför. Storslagen vy från Py st Vincent. En av alla bra skidorter vi kan åka till från La Grave.  Foto: Andreas Bengtsson

Bergsguide Jimmy Odén från Verbier gillar skidåkningen i La Grave också.   Foto: Andreas Bengtsson