Helikopterskidåkning Alpinism & Klättring
Offpist skidåkning Grupp & Konferens Om oss
Toppturer & Ski touring Bildgalleri Kontakt

Toppturer & Ski touring

Toppturer på skidor är den oslagbara kombinationen av stillheten och meditationen i att vandra och klättra i bergen samt farten och tjusningen i att åka orörd offpist. Vi gör flera olika topptursresor varje år till olika berg världen över. Välkommen att sätta på stighudarna och upptäcka nya dimensioner av skidåkning.

Toppturer & Ski touring

Svalbard och Spetsbergen från båt – sail and ski

Svalbard och Spetsbergen från båt – sail and ski

Svalbard och Spetsbergen är en magisk och mytomspunnen plats med en helt unik natur och djurliv. Här finns såväl fjällräv, ren och isbjörn och i havet finns det valar, delfiner, sälar och valrossar.

För att riktigt komma in i vildmarken bor vi på en stor segelbåt som är vårt flytande hotel, med den tar vi oss in i fjordar och till starten på skidturerna. Vi möts i Longyearbyen och kastar sedan loss för en veckas äventyr.
Välkommen ombord. 


Sail and ski – toppturer från segelbåt på Lyngen, Norge

Sail and ski – toppturer från segelbåt på Lyngen, Norge

Långt upp i Nordnorge ligger en halvö som heter Lyngen. På denna halvö, samt öarna omkring, reser sig en rad vackra fjäll ur havet och bildar underbara förutsättningar för toppturer. Utsikten över fjordarna är obeskrivlig och fjällens former bjuder på underbar offpiståkning. För att krydda till det hela lite extra bor vi på en stor segelbåt. Den är också vårt transportmedel mellan topparna, toppar som vi tar oss upp på för egen maskin och sedan åker skidor nedför. Närmare naturen och dess element än så här är svårt att komma.


Toppturer med fjordutsikt kring Gratangen, Narvik - Norge

Toppturer med fjordutsikt kring Gratangen, Narvik - Norge


Gratangen är en fjord norr om Narvik. Här bor vi på klassiska Gratangen Fjellhotell som nyöppnar igen vintern 2018/ 2019
 
Området är perfekt för Toppturer på skidor. Med boende på Gratangen Hotel kan vi sätta på stighudarna direkt utanför hotellet och tura på 3 olika fjäll med över 1000 fallhöjdsmeter, samtliga med utsikt över fler olika fjordar från toppen. Om vi vill kan vi ta minibuss till andra fjäll i området, inom någon timmes körning finns över 50 fjäll att gå toppturer på.


Haute Route – Chamonix till Zermatt på skidor

Haute Route – Chamonix till Zermatt på skidor

Haute Route är den klassiska höga vägen mellan Chamonix och Zermatt. Redan 1903 genomfördes denna legendariska tur för första gången på skidor. Omgivningarna är en oändlig värld av vita toppar och långt nedanför skymtar de gröna dalarna. Vägen går över storslagna pass och glaciärer de närmare 14 milen mellan Alpernas två ”huvudorter". Nätterna tillbringar vi i bemannade fjällstugor uppe bland bergen med matservering, vi kan därför gå med lätt ryggsäck. Grymt fin skidåkning och fantastiska utsikter ingår!


Gran Paradiso Ski Tour – Haute Route på italienska

Gran Paradiso Ski Tour – Haute Route på italienska

För den som gillar intressant offpiståkning på orörda berg med stora vidder, italiensk mat och trevlig atmosfär är detta platsen. Här kommer vi att befinna oss under veckans gång och en bestigning av Gran Paradisotoppen med sina 4061 meter utgör en av höjdpunkterna tillsammans med områdets oändliga orörda värld av vita toppar, med andra ord ett paradis för alla skidbestigare.

Skidåkarnas Haute Route – Andermatt till Engelberg - Urner Skitour

Skidåkarnas Haute Route – Andermatt till Engelberg - Urner Skitour

Den ultimata Haute Routen för dig som gillar långa fina åk. Vi går mellan hyttorna i små grupper med lätt ryggsäck. Det här är en intensiv vecka med många höjdmeter att tillryggalägga varje dag. Det är ändå nåt visst med att gå varje meter uppför för egen maskin, och varje dag belönas vi också med ett fint åk på 1 000 höjdmetrar eller mer. 
Ski touring i Aigüestores - Pyrenéernas Haute Route

Ski touring i Aigüestores - Pyrenéernas Haute Route

Välkommen till ett fantasktiskt turåkningsområde i Europa. Lite undangömt, det innebär lite folk.
Aigüestortes nationalpark är en perfekt plats för turåkning, men utan mängden besökare som du hittar i andra områden i Alperna.

Veckokurs i toppturer kring Riksgränsen och Narvik

Veckokurs i toppturer kring Riksgränsen och Narvik

Toppturer som aktivitet är den underbara kombinationen av vyerna och stillheten i fjällvandring och action i utförsåkning. De kunskaper som krävs för att gå på toppturer på ett smidigt och säker sätt är i sig mycket omfattande och vi behöver både personliga färdigheter i skidåkning, generella kunskaper i navigation och vägval samt specifika kunskaper i till exempel lavinkunskap. Kort sagt det finns mycket kul att lära på denna kurs.
Lyngen i Norge – världens vackraste skitouring

Lyngen i Norge – världens vackraste skitouring

Långt upp i Nordnorge ligger en halvö som heter Lyngen. På denna halvö, samt öarna runt omkring, reser sig en rad vackra fjäll ur havet och bildar underbara förutsättningar för toppturer. Utsikten över fjordarna är obeskrivlig och fjällens form bjuder underbar skidåkning. Kom med på en vecka där vi utforskar Lyngen på stighudar.
Lavinkurs – kvällskurs med grunderna i lavinkunskap

Lavinkurs – kvällskurs med grunderna i lavinkunskap

En grundläggande kvällskurs i lavinkunskap där teori varvas med praktik.

Vi börjar med teori inomhus där du lär dig om olika typer av laviner, orsaken till att de går, och vad du kan göra för undvika faran. Vi diskuterar hur vi bedömer lavinrisken och går igenom hur vi praktiskt ska agera på berget. Vi fortsätter utomhus och tränar transceiversök där alla får träna själva.

Sist men inte minst går vi även igenom hur du ska agera om olyckan är framme.
Topptursvecka på Trollviken Lodge

Topptursvecka på Trollviken Lodge

Vi bor bekvämt vid fjorden i en gammal fiskebondgård mitt i Skandinaviens bästa topptursterräng. Vi äter bra, sover gott och upptäcker nya toppar varje dag. På kvällen kan vi ta en bastu vid fjorden innan middagen. Sen sover vi bekvämt på lodgen. Det är så här en topptursvecka borde vara....
Trollviken Lodge ligger mycket strategiskt på nordsidan av Ofotsfjorden och vi kan nå hundratals fina toppturer som dagsturer. Många med fin ”havskänning”. På andra sidan fjorden kan vi se ljusen från Narvik.

Arctic kombo – heliski, offpist, toppturer och fjordar

Arctic kombo – heliski, offpist, toppturer och fjordar

Sex dagar skidåkning med en bergsguide som delar med sig av sitt kunnande och tar dig till den bästa snön. Vi utgår från Trollviken Lodge vid Ofotsfjorden hela veckan. Här har vi nära till fantastisk skitouring, Narvikfjellets lift och det är enkelt att köra till Sverige för att flyga helikopter. Under veckan har vi en dag med heliskiing.
Skitouring runt Kebnekaise – Sveriges Haute Route

Skitouring runt Kebnekaise – Sveriges Haute Route

Välkommen till en riktig skitouringvecka i hjärtat av den svenska vildmarken. Orörda vidder och milsvid utsikt varje dag. Åk med 800 till 1500 fallhöjdsmeter. Flera av bergen i detta område har inte ens namn på kartan. I veckan ingår ett försök att gå upp på Kebnekaises sydtopp, Sveriges högsta topp.


Berner Oberland Haute Route på skidor

Berner Oberland Haute Route på skidor

På den här turen får du se det mesta i av ett av Europas mest fantastiska bergsområden. Toppar som Jungfrau, Eiger, Mönch – alla över 4000 meter höga – ligger runt oss. Hyttorna på vår väg är av schweizisk standard och mycket fina med god schweizisk mat. Berner Oberlandturen tar dig från Grindlewald i väst till Grimselpass i öst.
Offpistskidåkning och toppturer i Gudauri - Georgien

Offpistskidåkning och toppturer i Gudauri - Georgien

Välkommen att följa med på en annorlunda skidvecka med offpist skidåkning och toppturer i Kaukasus bergen. Detta är en vecka av utforskande där vi inte kan sätta ett exakt program i förväg vad vi ska göra. Vi anpassar självklart åkningen efter gruppens önskemål och förkunskaper.
Ski Touring expedition i Sarek

Ski Touring expedition i Sarek

Detta är vår mest krävande tur in i Europas sista vildmark.

I Sarek finns ingenting och därför allt det vi söker. Inga stigar, inga hyttor, inga motorer, inga människor. Bara du, en grupp med motiverade skidåkare, en bergsguide och oändliga mängder av höga snöklädda berg.


Firning och Repteknik för skidåkare

Firning och Repteknik för skidåkare

Som offpistskidåkare kommer man ibland till platser som mer närmar sig alpinklättring. I samarbete med butikerna Alpint och Alpingaraget har vi därför tagit fram en kurs som syftar till att ge en introduktion till rephantering, säkring och firning. 
Allt för att du ska bli en mer komplett skidåkare och kunna komma till fina åk på ett säkert sätt. 
 
© 2019 Mountain Guide Travel