Kamraträddningskurs steg 1 och 2 – räddningstekniker för klippklättring

Video
Bilder

 
Se gärna videon ovan så får du se en medtod för att knyta av repbromsen. Detta är en grundläggande teknik du får lära dig på denna kurs. Den gör att du säkert kan släppa händerna om säkringsrepet.  

 

Välkommen att va med på vår kurs i räddningstekniker för klättring. Denna kurs ger dig kunskaper som är otroligt bra att ha om du vill klättra multi pitch, isklättring eller alpin klättring. Kurserna är även förkrav för dig som ska förbereda dig och bli hjälpinstruktör / klippklätterinstruktör.
Men även för dig som tagit rött kort och börjat leda lite utomhus rekommenderar vi att lära dig dessa tekniker då de gör dig tryggare och ger dig en verktygslåda att lösa olika situationer som uppstår i samband med klättring. 
 
Det här är en kurs i kamraträddning enligt Klätterförbundets normer. Vi går igenom och övar på de flesta av de tekniker som behövs för att kunna genomföra olika räddningsmanövrar utan annan utrustning än den man normalt har med sig under klättring.
 
Kursens längd
2 dagar, Räddning steg 1 och 2 
 

Kursinnehåll
Vi går bland annat igenom följande:
• Prusikknutar
• Avknytning av bromsen
• Att ta sig ur systemet
• Hjälphissen
• 3:1 och 6:1-hissarna
• Motviktsfirning
• Firning med skadad
 
Nedan övningar är mer komplexa räddningsövningar och görs om de hinns med under helgen. De utgör i sej en egen 2 dagar kurs beroende på elevernas förkunskaper.
• Omlokalisering av standplats
• Traversförflyttning av skadad
• Övningar med tänkta olycksscenarion

Kursmål
Efter kursen ska du behärska alla de grundtekniker som, rätt sammansatta, kan användas för att genomföra en evakuering av en skadad klättrare från en längre klättertur.

Vem bör delta?
Alla som har planer på att klättra flerreplängdsturer i lite större berg. Du som så småningom tänker bli klätterinstruktör. Alla andra som vill lära sig kamraträddningens grunder för att kunna lösa en olyckssituation.

Förkunskaper
Grundkurs och minst en säsongs erfarenhet av klättring efter kursen.

Plats
Kursen ges på flera olika klippor runt om i Sverige. Se listan över kommande kursdatum för att hitta en klippa nära dig.
 
Försäkring
Som deltagare behöver du egen försäkring när du klättrar. Ofta täcker din hemförsäkring klättring annars kan du bli medlem i en klätterklubb. Mer information om försäkringar hittar du här.  

Utrustning
Du tar med dig din personliga utrustning – sele, hjälm, repbroms, skruvkarbiner, rep, prusikslingor, 60 cm och 120 cm slingor och vanliga karbiner. 

Antal dagar: 2 dagar

Pris: 3450 kr per person, vid minst 3 elever

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.