Gran Paradiso Ski Tour – Haute Route på italienska

Bo på hyttor i bergen

Under veckan kommer vi att bo på flera olika Hyttor i bergen. På franska kallas dessa för Refuge (uttalas Rifysch) och på Italienska Refugio. Dessa är enkla bergshotell som serverar frukost och middag. Här kan du även köpa vatten och choklad att ta med på dagarna. Vissa hyttor rymmer över 100 personer och vi bor oftast i sovsalar om 10-20 personer i samma rum.

Reselakan/ sovpåse
På hytorna finns filtar men du behöver ha med en sovpåse/ reselakan (inte sovsäck). Vi rekommenderar lättaste möjliga i siden (ca 200g). Dessa finns att köpa i Chamonix eller på välsorterade sport/ reseaffärer i Sverige.

Kort eller kontanter
Flertalet hyttor tar kort men inte alla och inte på mindre belopp. Ta med kontanter för mindre inköp.

Uppvärmning bara i Matsalen
Hyttorna har inte uppvärmning i alla rum och är oftast bara uppvärmda i matsalen där man sitter och pratar och läser tills det är dags att sova. I sovsalarna finns gott om filtar och det är sällan kallt när man sover.

Pannlampa
Förutom att pannlampa behövs tidiga mornar ute på berget behövs den i hyttan. Ljuset i lamporna brukar släckas på kvällen för att spara ström (oftast via eget dieseldrivet elverk).

Öronproppar
Det är bra att ha med Öronproppar för att få en lugnare sömn och bli mindre störd. 

Toaletter
Vissa hyttor har rinnande vatten för att tvätta sig men det går inte att dricka. Toaletterna håller enkel standard och är ibland utedass.

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.