Island Peak 6160 m och Everest Basecamp

Välkommen att följa med oss på en riktig expedition till Himalaya.
En enastående vandring genom världens högsta kultur-och naturlandskap. Väl acklimatiserade får vi sedan själva känna på höghöjdsalpinismens andnöd och plågor, men förhoppningsvis också dess enorma tillfredställelse och magnifika utsikt genom att bestiga Island Peak 6160 m. Innan vår bestigning vandrar vi upp till Everest Basecamp via den vackraste vägen över Gokyo Lake och spenderar solnedgången på toppen av Kala Pathar med utsikt över världens högsta berg Everest. Vi följer den traditionella Everestvandringen tillbaka.

 

Om expeditionen
Hela turen leds av svenska auktoriserade guider tillsammans med lokala guider. 

 

Klätterutrustningen kommer att skickas med bärare direkt till Island Peaks basläger. På vandringen kommer vi att ha hjälp av 1 bärare/2 personer. Bärarna tar 20 kg åt var och en av oss. Det innebär att vi bara behöver bära dagens förnödenheter, extra kläder, vatten, snacks, solskydd mm.

 

Vandringen startar i Lukla på 2800 m höjd. Vi flyger dit i ett litet propellerplan, en fantastisk flygresa och en minst sagt minnesvärd landning.

 

Dagsetapperna är relativt korta under vår vandring men de kan kännas tuffa på grund av syrebristen och att terrängen hela tiden går upp eller ner. Boendet är enkelt men bekvämt i lodger där vi också äter middag (menyerna har både traditionell nepalesisk och västerländsk mat - med sunt förnuft är det få som får problem med magen). Vi sover för det mesta i dubbelrum. Lunch och fika äter vi också i lodger längs vägen. För att ge tid till vila och acklimatisering kommer vi att sova två nätter på några ställen och naturligtvis försöker vi anpassa vandringen för att optimera chanserna för gruppen att nå båda Everest basläger och Island Peaks topp.

 

Bestigningen av Island Peak är inte tekniskt krävande men ställer grundläggande krav på stegjärnsteknik och rephantering. Däremot är det för de flesta det mest fysikt krävande de någonsin har gjort. Toppdagen startar tidigt på morgonen från high camp på 5400 m. I pannlampans sken går vi sakta men säkert längs grus och stenbranter upp till glaciären och solens första strålar. Glaciärens sprickor kräver att vi knyter in oss i replag. Bestigningens svåraste del är en 100 m hög, 50 grader brant snö-och isvägg där vi är inkopplade på ett fast rep. De sista meterna upp mot toppen går längs en klassisk smal, snökam med fantastiska vyer runt omkring. Något som de flesta inte vågar njuta av förrän de står stabilt på toppen av Island Peak, 6160 meter över havet. I alla riktningar sträcker Himalayas snöklädda jättar ut sig så långt ögat kan nå.

 

Om denna del av Himalaya
Vandringen upp mot Island Peak och vidare till Everest basecamp ligger i Khumbuområdet i Nepal, hem för det världsberömda, vänliga och gladlynta höghöjdsfolket Sherpas. Vandringen är en kulturupplevelse längs bruksstigarna som använts av Sherpas och Tibetaner i 100-tals år och boendet i de ofta familjeägda lodgerna ger en nära inblick i det nepalesiska livet.   

 

Naturupplevelsen bjuder på stor variation och oförglömliga vyer. Från lummiga dalgångar till närmast steril miljö med bara sten, snö och is. Från Himalayas fot till hjärtat av världens högsta bergskedja. Klimatet på hösten är mycket fördelaktigt för vandring och klättring. Nepal har en tydlig monsunsäsong som i slutet av september ger vika för soligt, stabilt väder. Oktober och november ger mycket lite nederbörd. Normalt är nätter och förmiddagar helt klara medan det på eftermiddagarna ibland bygger upp lite Cumulus ”vackert-väder” moln. Det kan blåsa lite grann men sällan riktigt kraftigt. I början av vandringen och i Kathmandu kan man på dagtid ofta gå i t-shirt. Upp mot 4-5000 meter behövs det ibland långkalsonger och mössa under dagen och dunjacka på kvällen. Nattemperaturen är till en början runt några plusgrader för att på höjd vara ner mot 10 minusgrader.

 


Förkunskaper
Tidigare klättervana är inget krav. Det är dock en stor fördel att ha klättrat och använt klätterutrustning, gått med stegjärn och vandrat på glaciär. En bra förberedelse och erfarenhetsgrund är att vara med på vår grundkurs i alpin klättring där vi också bestiger Gran Paradiso eller göra vår expeditionsträning i Stockholm


Om du inte har varit på hög höjd tidigare är det bra att så få moment som möjligt är nya inför bestigningen. Det viktigaste är dock att vara i mycket bra fysik form. Det är svårt att innan säga hur man reagerar på hög höjd. Förmågan att tåla den låga syremängden har inte med kondition att göra. Men samtidigt är en bra allmänfysik en förutsättning för att klara av och även njuta av turen till fullo. 22 dagars vandring upp till över 6000 m kan vara mycket påfrestande både fysiskt och mentalt. Den mentala inställningen gagnas mycket av en god fysik och dessutom av en mental förberedelse att det kommer att bli jobbigt. Den bästa träningen är naturligtvis att göra samma aktiviteter som under turen, men hemma är det viktigt att träna mycket kondition, löpning, cykling, backträna mm.


För dig som bokar minst 4 månader i förväg ingår ett träningsupplägg speciellt framtaget för denna resa av en lic PT.

 


Höjdsjuka
Syremängden i luften är på hög höjd fortfarande densamma, ca 20%. Men det lägre trycket gör att det är glesare mellan luftmolekylerna och vi andas in mindre mängd luft och följdaktligen mindre syre i varje andetag. Kroppen kompenserar detta, till en början, genom att andnings- och hjärtfrekvensen ökar. Så småningom kommer kroppen även att producera fler röda blodkroppar så att vi kan utnyttja mer av syret som vi drar ner i lungorna. När vi går allt högre har kroppen ett högre tryck än omgivande luft vilket vi också sakta anpassar oss till.

 

Risken på hög höjd är bl a att cellernas relativa övertryck pressar ut vätska från dem som ansamlas i kroppen. Normalt kissar vi ut överskottet men om vätskan snabbt ansamlas i hjärnan eller i lungor får vi huvudvärk eller ännu svårare att andas vilket obehandlat kan leda till hjärn- respektive lungödem vilket kan vara livshotande. De vanligaste symptomen på begynnande höjdsjuka är huvudvärk och illamående. Den bästa medicinen är att gå ner till lägre höjd.
För att slippa höghöjdssjukdomar och för att må så bra som möjligt på hög höjd måste kroppen långsamt anpassa sig. En formel som fungerar för de flesta är att över 3000 m inte höja sovhöjden med mer än 300-400 m per natt. Tyvärr ligger inte alla byar och läger så jämnt utspridda. Inför en dagsvandring med stor skillnad i sovhöjd kan man därför sova två nätter på samma ställe och under dagen göra en acklimatiseringspromenad till högre höjd.


Våra guider är erfarna höghöjdsklättrare och kommer att göra sitt bästa för att alla i gruppen ska må bra och kunna njuta av turen till fullo. Guiden kommer kontinuerligt kontrollera andningsfrekvens och vilopuls samt allmäntillståndet hos alla i gruppen. Det är viktigt att alla är ärliga med hur de mår.

 

Preliminärt program för resan
Dag 1 Resdag

Du tar dig på egen hand till Kathmandu där du checkar in på hotellet (del i dubbelrum). Vår guide hälsar dig välkommen när du kommer och gör en gear check. På kvällen har vi ett gemensamt informationsmöte om resan. 

 

Dag 2 Kathmandu
Sightseeing, shopping eller bara vila. Idag hinner du också göra sista minuten ärenden om du behöver inför expeditionen. Med en extra dag i Kathmandu hinner också din kropp ställa om lite bättre så du inte beger dig till hög höjd med jetlag.

 

Dag 3 Flyg Kathmandu - Lukla. Vandring Lukla 2840m - Phakding 2610m
Tidig start för att hinna till Lukla innan ev. eftermiddagsmoln drar in. Landningen i Lukla är väderberoende och det händer att flyget blir uppskjutet. Flygresan är fantastisk. Sitt på vänster sida för bästa vy över Himalaya. Landningen på den till synes alldeles för korta och branta landningsbanan är ett minne för livet. Efter brunch i Lukla följer lätt vandring, mestadels nerför längs frodiga bergssidor ovanför Dudh Koshifloden till Phakding.

 
Dag 4 Phakding 2610m - Namche Bazar 3440m
Till en början lätt vandring, men sista uppförsbacken till Namche, 600 höjdmeter, biter ifrån. De flesta brukar börja känna av syrebristen i form av ökad andhämtning. Slowly, slowly säger nepaleserna.

 
Dag 5 Namche Bazar
Vila, shopping eller acklimatiseringspromenad enligt höghöjdsdevisen ”gå högt sov lågt”. Namche är Khumbuområdets huvudort. Här kan du köpa dunjacka, smycken, äta pizza eller ta en öl. Vi gör en acklimatiseringstur under dagen men ägnar resten av tiden åt en skön vila.

 
Dag 6 Namche Bazar 3440m – Dole 4200 m
En otrolig vandring längs bergssidan flera hundra meter ovanför floden. Strax ovanför Namche öppnar sig plötsligt kanske den mest magiska bergsvyn på jorden. Rakt framför ögonen tornar Mt Everest, Lhotse och Ama Dablam. Vi äter en lunch i Mongla längs vägen och fortsätter sedan till den lilla byn Dole där vi spenderar natten. Nu är vi för första gången över 4000 m.

Dag 7 Dole 4200 m – Machhermo 4400 m
Stigen ringlar sig högt uppe på bergssidan ovanför floden. Kulturen ger mer och mer vika för äventyret. Kvällarna kan vara kyliga så dunjackan och tjocka sockor i sandalerna är välkomna. Idag gör vi inte så många höjdmeter vilket är skönt efter gårdagens stigning utan det är en lätt led och enkel vandring.

 

Dag 8 Machhermo 4400 m - Gokyo Lake 4700 m
Var beredd på att bli blown away när vi når den första av tre turkosa sjöar i Gokyo. Det är så otroligt vackert med de höga bergen runt omkring oss. Redan under vandringen kommer Cho Oyo trona upp sig i horisonten, ett av världens 8000 meters berg. Gokyo kommer kännas som en semester resort i jämförelse med de små byarna vi passerat längs vägen. Här spenderar vi natten. 

 

Dag 9 Gokyo 4700 m + Gokyo Ri 5357 m
Vi går upp tidigt för att stå på toppen av Gokyo Ri i soluppgången. Perfekt tur för att boosta vår acklimatisering och det bjuds på en helt fantastiskt utsikt. Vi ägnar resten av dagen åt att ta det lugnt i Gokyo och få lite välbehövlig vila. Här kommer vi definitivt märka av höjden.

 

Dag 10 Gokyo 4700 m - Dragnag 4700 m
Dagens vandring går över en glaciärmoraine och det känns som du vandrar på månen. Det är en kort vandring på bara 2-3 timmar vilket kan vara skönt efter att ha kommit upp lite på höjd.

 

Dag 11 Dragnag 4700 m - Cho La Pass 5420 m - Dzongla 4830 m
Dagens vandring över Cho La Pass är en av de tuffaste dagarna under denna resa men också en av de mest belönande. Cho La Pass ligger på 5420 m så vi kommer upp högre än tidigare under dagen och när vi vandrar ned till Dzongla har vi en av de vackraste utsikterna i Nepal med Cholatse till höger, Ama Dablam framför oss och Lobuche East till vänster.

 

Dag 12 Dzongla 4830 m - Lobuche 4910 m
Vi vandrar en kort sträcka runt berget för att nå den vanliga Everestleden och byn Lobuche där vi spenderar natten. 

 

Dag 13 Lobuche 4910 m - Everest Basecamp 5364 m - Gorak Shep 5140 m
Det är nästan ofattbart att det, trots alla lodger och stigar, är så tufft att ta sig upp bara till baslägret på ett berg, för att inte tala om att bestiga Mt Everest, framför allt utan syrgas. Everest bestigs främst på våren. Eventuellt kan det finnas några expeditioner i baslägret vid den här tidpunkten. Det ökända isfallet som är första hindret att ta sig förbi för Everestbestigare är enormt imponerande med sina sprickor och istorn i ett enda virrvarr. Vi spenderar natten i Gorak Shep.

 

Dag 14 Gorak Shep 5140m – Kala Pathar 5500 m - Dingbouche 4200 m
Vi inleder dagen med att gå upp på Kala Pathar i soluppgången och få den mest fantastiska utsikten över Everest. Ett landskap som präglas av sten, is och snö, där glaciärerna under årtusenden har satt sin prägel på terrängen. Idag går vi på den berömda Everest trailen tillbaka ned till Dingbouche där vi spenderar natten. Det har blivit dags att ta sikte på den stora utmaningen: Att bestiga Island Peak. 

 

Dag 15 Dingbouche 4410 m - Island Peak basecamp 5130 m
Dagen vandring går till Island Peaks basecamp där vi spenderar natten. Vi har nu lämnat comforten av lodgerna bakom oss och kommer spendera de kommande nätterna i tält. 

 

Dag 16 Island Peak basecamp 5130 m - Island Peak high camp 5500 m
Det har blivit dags att flytta upp till high camp. Beroende på hur gruppen mår så kan vi välja att hålla oss till det vanliga high camp på 5500 m eller flytta upp till crampon point på 5800 m för att få ett ännu bättre utgångsläge inför toppförsöket. Idag gäller det att ha balansen på plats då vi går över en del stenpartier där man vill vara stadig på fötterna.

 

Dag 17 Toppförsök Island Peak
Vi vaknar tidigt, runt 03:00 för en alpin start (något senare om vi har satt high camp vid crampon point). Efter frukost bär det av mot toppen i skenet av pannlampan. Vi går över en del lösa stenpartier tills vi kommer till crampon point där glaciären börjar och vi tar på oss stegjärnen och selarna för att gå i replag fram till den sista branten där det är fasta rep. Väl uppe på kammen är det en kort exponerad kamvandring innan du står på toppen av Island Peak 6160 m. Efter toppen tar vi oss tillbaka ned till base camp.

 

Dag 18-19 Extra dagar
Ibland behöver man en extra dag. Det kan bero på vädret eller att acklimatiseringen inte riktigt är på plats än. Det är i alla fall skönt att ha dem. Om inte annat för att kunna ha en extra vilodag efter toppbestigningen innan man påbörjar vandringen hem igen. Så för att göra expeditionen så bra som möjligt för er gäster som tagit er tid och att resa till andra sidan världen så vill vi ha den här möjligheten, att ha lite extra tid om det skulle behövas.

 

Dag 20 Island Peak base camp 5130 m - Pangbouche 3900 m
Vi påbörjar vandringen tillbaka till Lukla. Första dagen gå inte extremt mycket nedför utan i en behaglig lutning ned till Pangbouche på 3900 m där vi spenderar natten.

 

Dag 21 Pangbouche 3900 m - Namche Bazaar 3400 m
Det kommer känns som att vi är tillbaks i civilisationen igen när vi når Namche! Vill du ta en massage? Gå till den Irländska puben? En massage på deras spa? Möjligheterna är oändliga! Här stannar vi över natten. 

 

Dag 22 Namche Bazaar 3400 m - Lukla 2800 m
Den sista vandringen. Den är lite tuff men det kommer vara så skönt när du är framme. Du gjorde det! Nu behöver du knappt ta ett steg till.

 

Dag 23 Lukla 2800 m - Kathmandu
Vi tar morgonflyget tillbaks till Kathmandu där vi checkar in på hotell. En riktig dusch! Restauranger som inte bara serverar Dal Bhat! Du spenderar dagen med att vila precis så mycket som du vill.Dag 24 Kathmandu
En sista fri dag i Kathmandu innan det är dags att avrunda äventyret. Vill du gå på spa? Shoppa i Thamel? Sightseeing? Bara chilla på hotellet? Du väljer själv vad du vill hitta på!

 

Dag 25 Hemresa

 

Utrustning
Lån av följande utrustning ingår i priset. Utrustningen tilldelas dig av din bergsguide i Sverige innan avresan
• Stegjärn
• Isyxa
• Hjälm
• Sele
• Karbiner
• Slinga
• Repklämma

 

Personlig utrustning
Följande personliga utrustning behöver du ha med dig, denna ingår inte i kursavgiften.
Kläder
• Vind-och vattentät jacka med huva och byxor
• Tunn dunjacka
• Tjock dunjacka
• 2 underställ byxa och tröja i ull eller syntet olika tjocklek
• Tröja, t ex fleece
• Vandringsbyxor vindtäta
• 3 par ullsockor
• 2 par handskar olika tjocklek (ev. 1 par handskar och ett par vantar)
• Damasker/snölås
• Mössa
• Alpina kängor
• Vandringsskor
• Sandaler/tofflor

Övrigt
• Ryggsäck 30-40 liter
• Tålig väska för utrustning som ska bäras av bärare. T ex Duffel bag 60-100 liter
• Sovsäck ca -20 C till -30 C
• Solglasögon för glaciär
• Pannlampa
• Vattenflaska
• Stavar

• Vattenrening, t ex Xinix Aqua Care
• Skavsårsplåster, huvudvärkstabletter, hygienartiklar inkl våtservietter/alkogel
• Liten handduk
• Snacks

Följande är bra att ha men inte ett måste:
• Shorts
• T-shirt
• Balaklava
• Snusnäsduk för att värma eller solskydda halsen/nacken och för näsan mot dammiga yakmöten
• Kamera
• Öronproppar
• Bok, musik, spel

 

Följande ingår

• Professionell vägledning och instruktioner av Svenska auktoriserade guider
• Sherpas, lokala klätterguider
• Lokala trekking guider och bärare
• Boende under hela resan (Hotell Kathmandu, Lodger längs vandringen, tält i Island Peak Basläger)
• Alla måltider exkl lunch och middag i Kathmandu
• Alla transporter i Nepal inkl inrikesflyg
• All klätterutrustning
• Alla tillstånd


Förberedelse innan avresa
• En träff online med föreläsningar om acklimatisering, hög höjd och genomgång av vår expedition där du kan ställa alla frågor du vill till våra guider.

Ej inkluderat
• Flyg till/från Nepal
• Lunch och middagar i Kathmandu
• Alkohol, läsk, buteljerat vatten under resan
• Dricks
• Försäkring (personlig olycksfallsförsäkring)
• Visum
• Wifi och laddning i lodger (finns att köpa)

Antal dagar: 25 dagar totalt med resdagar

Pris: 49 950 sek per person (minst 4 pers)

Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.