IFMGA-logo

MGT-logo

Lobuche 6119 m och Everest Basecamp


Boka Nu > >


 

Välkommen att följa med oss på en riktig expedition till Himalaya.
En enastående vandring genom världens högsta kultur-och naturlandskap. Upp till Lobuche basläger vandrar vi längs den ensliga och vackra dalgången via byn Gokyo och de vackra turkosa Gokyosjöarna. Vi bestiger också Gokyo Ri 5357 m där bergens mäktighet knappast kan bli mer påtaglig.

Väl acklimatiserade får vi sedan själva känna på höghöjdsalpinismens andnöd och plågor, men förhoppningsvis också dess enorma tillfredställelse och magnifika utsikt genom att bestiga Lobuche East 6119 m. Efter vår bestigning vandrar vi vidare till Everest Basecamp och spenderar soluppgången på toppen av Kala Pathar med utsikt över världens högsta berg Everest. Vi följer den traditionella Everestvandringen tillbaka.

Om expeditionen
Hela turen leds av Svensk Auktoriserad Bergsguide samt lokala nepalesiska guider. På resan medverkar också den professionella fotografen Emma Svensson som kommer fotografera och dokumentera expeditionen, bilder du självklart får ta del av som ett fint minne sedan.

Klätterutrustningen kommer att skickas med bärare direkt till Lobuches basläger. På vandringen kommer vi att ha hjälp av 1 bärare/2 personer. Bärarna tar 25 kg, alltså 12,5 kg åt var och en av oss. Det innebär att vi bara behöver bära dagens förnödenheter, extra kläder, vatten, snacks, solskydd mm.

Vandringen startar i Lukla på 2800 m höjd. Vi flyger dit i ett litet propellerplan, en fantastisk flygresa och en minst sagt minnesvärd landning.

Första delen av turen är vandringen upp till Gokyosjöarna och bestigningen av Gokyo Ri på 5357 m höjd. Kroppen behöver långsamt acklimatisera sig till höjden för att inte bli sjuk. Dagsetapperna är därför relativt korta om än de kan kännas tuffa på grund av syrebristen och att terrängen hela tiden går upp eller ner. Boendet är enkelt men bekvämt i lodger där vi också äter middag (menyerna har både traditionell nepalesisk och västerländsk mat (med sunt förnuft är det få som får problem med magen). Vi sover för det mesta i dubbelrum. Lunch och fika äter vi också i lodger längs vägen. För att ge tid till vila och acklimatisering kommer vi att sova två nätter på några ställen och naturligtvis försöker vi anpassa vandringen för att optimera chanserna för gruppen att nå båda Everest basläger och Lobuches topp.

För att få ta del av en mer oexploaterad del av området vandrar vi den tuffare och mer äventyrliga vägen via Gokyo och Cho La passet upp till Lobuche basecamp och efter toppförsöket fortsätter vi till Everest basecamp och Kala Pathar innan vi vänder ned den traditionella Everestleden.

Bestigningen av Lobuche East är inte tekniskt krävande men ställer grundläggande krav på stegjärnsteknik och rephantering. Tekniker vi kommer att öva på en dag i närheten av dess basläger. Däremot är det för de flesta det mest fysikt krävande de någonsin har gjort. Toppdagen startar tidigt på morgonen från high camp på 5400 m. I pannlampans sken går vi sakta men säkert längs grus och stenbranter upp till glaciären och solens första strålar. Glaciärens sprickor kräver att vi knyter in oss i replag. Bestigningens svåraste del är en 100 m hög, 50 grader brant snö-och isvägg där vi är inkopplade på ett fast rep. De sista meterna upp mot toppen går längs en klassisk smal, snökam med fantastiska vyer runt omkring. Något som de flesta inte vågar njuta av förrän de står stabilt på toppen av Lobuche East, 6119 meter över havet. I alla riktningar sträcker Himalayas snöklädda jättar ut sig så långt ögat kan nå.

Om denna del av Himalaya
Vandringen upp mot Lobuche och vidare till Everest basecamp ligger i Khumbuområdet i Nepal, hem för det världsberömda, vänliga och gladlynta höghöjdsfolket Sherpas. Vandringen är en kulturupplevelse längs bruksstigarna som använts av Sherpas och Tibetaner i 100-tals år och boendet i de ofta familjeägda lodgerna ger en nära inblick i det nepalesiska livet.   

Naturupplevelsen bjuder på stor variation och oförglömliga vyer. Från lummiga dalgångar till närmast steril miljö med bara sten, snö och is. Från Himalayas fot till hjärtat av världens högsta bergskedja. Klimatet på hösten är mycket fördelaktigt för vandring och klättring. Nepal har en tydlig monsunsäsong som i slutet av september ger vika för soligt, stabilt väder. Oktober och november ger mycket lite nederbörd. Normalt är nätter och förmiddagar helt klara medan det på eftermiddagarna ibland bygger upp lite Cumulus ”vackert-väder” moln. Det kan blåsa lite grann men sällan riktigt kraftigt. I början av vandringen och i Kathmandu kan man på dagtid ofta gå i t-shirt. Upp mot 4-5000 meter behövs det ibland långkalsonger och mössa under dagen och dunjacka på kvällen. Nattemperaturen är till en början runt några plusgrader för att på höjd vara ner mot 10 minusgrader.

Förkunskaper
Tidigare klättervana är inget krav. Det är dock en stor fördel att ha klättrat och använt klätterutrustning, gått med stegjärn och vandrat på glaciär. En bra förberedelse och erfarenhetsgrund är att vara med på en av våra resor för att bestiga Mt Blanc.
Om du inte har varit på hög höjd tidigare är det bra att så få moment som möjligt är nya inför bestigningen. Det viktigaste är dock att vara i mycket bra fysik form. Det är svårt att innan säga hur man reagerar på hög höjd. Förmågan att tåla den låga syremängden har inte med kondition att göra. Men samtidigt är en bra allmänfysik en förutsättning för att klara av och även njuta av turen till fullo. 20 dagars vandring upp till över 6000 m kan vara mycket påfrestande både fysiskt och mentalt. Den mentala inställningen gagnas mycket av en god fysik och dessutom av en mental förberedelse att det kommer att bli jobbigt. Den bästa träningen är naturligtvis att göra samma aktiviteter som under turen, men hemma är det viktigt att träna mycket kondition, löpning, cykling, backträna mm.

Höjdsjuka
Syremängden i luften är på hög höjd fortfarande densamma, ca 20%. Men det lägre trycket gör att det är glesare mellan luftmolekylerna och vi andas in mindre mängd luft och följdaktligen mindre syre i varje andetag. Kroppen kompenserar detta, till en början, genom att andnings- och hjärtfrekvensen ökar. Så småningom kommer kroppen även att producera fler röda blodkroppar så att vi kan utnyttja mer av syret som vi drar ner i lungorna. När vi går allt högre har kroppen ett högre tryck än omgivande luft vilket vi också sakta anpassar oss till.
Risken på hög höjd är bl a att cellernas relativa övertryck pressar ut vätska från dem som ansamlas i kroppen. Normalt kissar vi ut överskottet men om vätskan snabbt ansamlas i hjärnan eller i lungor får vi huvudvärk eller ännu svårare att andas vilket obehandlat kan leda till hjärn- respektive lungödem vilket kan vara livshotande. De vanligaste symptomen på begynnande höjdsjuka är huvudvärk och illamående. Den bästa medicinen är att gå ner till lägre höjd.
För att slippa höghöjdssjukdomar och för att må så bra som möjligt på hög höjd måste kroppen långsamt anpassa sig. En formel som fungerar för de flesta är att över 3000 m inte höja sovhöjden med mer än 300-400 m per natt. Tyvärr ligger inte alla byar och läger så jämnt utspridda. Inför en dagsvandring med stor skillnad i sovhöjd kan man därför sova två nätter på samma ställe och under dagen göra en acklimatiseringspromenad till högre höjd.
Våra guider är erfarna höghöjdsklättrare och kommer att göra sitt bästa för att alla i gruppen ska må bra och kunna njuta av turen till fullo. Guiden kommer kontinuerligt kontrollera andningsfrekvens och vilopuls samt allmäntillståndet hos alla i gruppen. Det är viktigt att alla är ärliga med hur de mår.

Preliminärt program för resan
Dag 1 Resdag

Du tar dig på egen hand till Kathmandu där du checkar in på hotellet (del i dubbelrum). Vår guide hälsar dig välkommen när du kommer och gör en gear check. På kvällen har vi ett gemensamt informationsmöte om resan.

Dag 2 Kathmandu
Sightseeing, shopping eller bara vila. Idag hinner du också göra sista minuten ärenden om du behöver inför expeditionen.

Dag 3 Flyg Kathmandu - Lukla. Vandring Lukla 2840m - Phakding 2610m
Tidig start för att hinna till Lukla innan ev. eftermiddagsmoln drar in. Landningen i Lukla är väderberoende och det händer att flyget blir uppskjutet. Flygresan är fantastisk. Sitt på vänster sida för bästa vy över Himalaya. Landningen på den till synes alldeles för korta och branta landningsbanan är ett minne för livet. Efter brunch i Lukla följer lätt vandring, mestadels nerför längs frodiga bergssidor ovanför Dudh Koshifloden till Phakding.
 
Dag 4 Phakding 2610m - Namche Bazar 3440m
Till en början lätt vandring, men sista uppförsbacken till Namche, 600 höjdmeter, biter ifrån. De flesta brukar börja känna av syrebristen i form av ökad andhämtning. Slowly, slowly säger nepaleserna.
 
Dag 5 Namche Bazar
Vila, shopping eller acklimatiseringspromenad enligt höghöjdsdevisen ”gå högt sov lågt”. Namche är Khumbuområdets huvudort. Här kan du köpa dunjacka, smycken, äta pizza eller ta en öl.
 
Dag 6 Namche Bazar 3440m – Phortse Tenga 3700m
En otrolig vandring längs bergssidan flera hundra meter ovanför floden. Strax ovanför Namche öppnar sig plötsligt kanske den mest magiska bergsvyn på jorden. Rakt framför ögonen tornar Mt Everest, Lhotse och Ama Dablam. Efter någon timme viker vi av den vanliga Everestleden upp i dalgången mot Gokyo.

Dag 7 Phortse Tenga 3700m – Dole 4084 m
Det blir påtagligt att vi har lämnat Everestleden. Färre människor men också färre och mindre bekväma lodger. Stigen ringlar sig högt uppe på bergssidan ovanför Dudh Koshifloden. Kulturen ger mer och mer vika för äventyret. Kvällarna kan vara kyliga så dunjackan och tjocka sockor i sandalerna är välkomna. Nu är vi för första gången över 4000 m.

Dag 8 Dole 4084 m - Machherma 4470m 
Vi vandrar vidare, idag är målet Machherma på 4470 m. Vandringen tar 3-4 timmar samtidigt som vi börjar komma närmare de riktigt höga bergen.

Dag 9 Machherma 4470m - Gokyo 4790m
Förutsatt att vi alla mår bra fortsätter vår vandring till Gokyo (annars vilo/acklimatiseringsdag). Glaciärerna och de höga topparna känns så nära att man kan ta på dem. Cho Oyo, 8200m, världens sjätte högsta berg tronar längst in i dalgången. Växtligheten blir mer och mer sparsam, landskapet blir sterilt, sten, snö och is. De turkosa glaciärsjöarna är en upplevelse utöver det vanliga.

Dag 10 Gokyo 4790m - Gokyo Peak 5360m - Dragnag 4700m
En försmak av vad som väntar på Lobuche. Bestigningen av Gokyo Peak är en promenad, men en jobbig sådan. Många tycker att utsikten över Mt Everest är den bästa i hela området. Har du klarat av höjden bra upp hit kommer du med största sannolikhet känna dig stark resten av vägen.

Dag 11 Dragnag 4700m - ChoLa-passet 5330m - Dzonglha 4830m
För första gången sover vi lägre än tidigare natt vilket brukar uppskattas. Men innan dagen är slut har vi ytterligare en passage över 5000m att kämpa oss upp för. En spännande dag i karg miljö där känslan av att vandra i bergen knappast kan bli med påtaglig. 

Dag 12 Dzonglha 4830m
Vi passar på att ha en vilodag innan det är dags för toppförsöket för att ladda batterierna och krafterna. Denna dag kan också användas till att gå upp till high camp om det behövs på grund av vädret för att kunna gå mot toppen en dag tidigare eller om gruppen känner för det. Vi bestämmer på plats vad som är bästa strategin inför toppförsöket av Lobuche.

Dag 13 Dzonglha 4830m - Lobuche high camp 5400m
Vi vandrar upp till Lobuche high camp där vi gör oss redo för toppförsöket genom att repetera det vi tränade på innan avresan som att klättra på fasta rep. Vi packar i ordning våra ryggsäckar och spenderar natten i tält med klockan på ett tidigt alarm.

Dag 14 Lobuche high camp - toppförsök Lobuche 6119 m - Base camp 5200 m
Väckarklockan ringer klockan 03:00 på morgonen. Vi assisteras idag av extra nepalesiska guider för att öka säkerheten och för att hjälpa till om någon vill vända. I pannlampans sken går vi sakta men säkert upp längs grus och stensluttningar med enklare scrambling, flankerad av svarta mystiska bergväggar. När solen går upp bör vi vara i närheten av glaciären. Stegjärn och rep på. Vi får lön för vår tidiga start genom den vackra soluppgången och den frusna lättgångna snön. Sista biten upp mot toppen kan vara något exponerad, det ser lite olika ut från år till år men vi använder oss av fasta rep för att du ska kunna känna dig trygg. Sedan når vi toppen av Lobuche East på 6119 m och du har en helt magisk utsikt att ta in innan det är dags att bege sig ned till basecamp där vi spenderar natten.

Dag 15 Lobuche basecamp 5200 m - Lobuche 4900 m
Idag gör vi en kort vandring till Lobuche där vi checkar in på en lodge. Vi har förtjänat en enkel dag utan större ansträgning. Denna dagen skulle också kunna användas för ett toppförsök om vädret inte var med oss dagen innan. 

Dag 16 Lobuche 4900 m - Everest Basecamp 5380 m - Gorak Shep 5140 m
Det är nästan ofattbart att det, trots alla lodger och stigar, är så tufft att ta sig upp bara till baslägret på ett berg, för att inte tala om att bestiga Mt Everest, framför allt utan syrgas. Everest bestigs främst på våren. Eventuellt kan det finnas några expeditioner i baslägret vid den här tidpunkten. Det ökända isfallet som är första hindret att ta sig förbi för Everestbestigare är enormt imponerande med sina sprickor och istorn i ett enda virrvarr. Vi spenderar natten i den lilla byn Gorak Shep för att få ett bra utgångsläge inför den lilla toppbestigningen vi gör dagen efter.

Dag 17 Gorak Shep 5140m – Kala Patthar 5550m – Pangboche 3930m
Ett landskap som präglas av sten, is och snö, där glaciärerna under årtusenden har satt sin prägel på terrängen. Dagen inleds med en bestigning av Kala Patthar 5550m för att beskåda soluppgången över Mt Everest. Sedan påbörjar vi vår vandring tillbaks. Dagens mål är Pangboche 3930m

Dag 18 Pangboche 3930m - Namche Bazar 3440m
Vi passera bl a Tengboche som är Khumbuområdets religiösa centrum med dess vackra kloster. Har vi tur får vi tillfälle att ta del av munkarnas bön. Klostret ligger enastående vackert på en rygg, med vy över Ama Dablam, Everest och Lhotse åt norr och oändliga blånande bergsryggar bort mot Himalayas fot i söder. 

Dag 19 Namche Bazar 3440m – Lukla 2840m

Dag 20 Flyg Lukla - Kathmandu

Dag 21 Kathmandu
I Kathmandu finns mängder med intressant kultursightseeing, shopping, trevliga caféer, restauranger, barer mm.

Dag 22 Hemresa

Gruppstorlek: 4-8 personer
Antal gäster/guide På Island Peak 2:1 (Svensk Auktoriserad Bergsguide + assisterande Nepalesiska guider)

Utrustning
Lån av följande utrustning ingår i priset. Utrustningen tilldelas dig av din bergsguide i Sverige innan avresan
• Stegjärn
• Isyxa
• Hjälm
• Sele
• Karbiner
• Slinga
• Repklämma

Personlig utrustning
Följande personliga utrustning behöver du ha med dig, denna ingår inte i kursavgiften.
Kläder
• Vind-och vattentät jacka med huva och byxor
• Fodrad jacka, dun eller syntet
• 2 underställ byxa och tröja i ull eller syntet olika tjocklek
• Tröja, t ex fleece
• Vandringsbyxor vindtäta
• 3 par ullsockor
• 2 par handskar olika tjocklek (ev. 1 par handskar och ett par vantar)
• Damasker/snölås
• Mössa
• Styva kängor eller storskor
• Sandaler/tofflor
Övrigt
• Ryggsäck 30-40 liter
• Tålig väska för utrustning som ska bäras av bärare. T ex Duffel bag 60 liter
• Sovsäck ca -15C
• Solglasögon
• Pannlampa
• Vattenflaska

• Vattenrening, t ex Xinix Aqua Care
• Skavsårsplåster, huvudvärkstabletter, hygienartiklar inkl våtservietter/alkogel
• Liten handduk
• Snacks

Följande är bra att ha men inte ett måste:
• Shorts
• T-shirt
• Balaklava
• Snusnäsduk för att värma eller solskydda halsen/nacken och för näsan mot dammiga yakmöten
• Kamera
• Öronproppar
• Bok, musik, spel

Följande ingår

• Professionell vägledning och instruktioner av Svensk Auktoriserad Bergsguide
• Ansvarsförsäkring
• Sherpas, lokala klätterguider
• Lokala trekking guider och bärare
• Boende under hela resan (Hotell Kathmandu, Lodger längs vandringen, tält i Island Peak Basläger)
• Alla måltider exkl lunch och middag i Kathmandu
• Alla transporter i Nepal inkl inrikesflyg
• All klätterutrustning
• Professionell fotograf som dokumenterar resan


Förberedelse innan avresa
• Två träffar online med föreläsningar om acklimatisering, hög höjd, vår expedition och träningstips
• Kursdag (frivillig) Innan avresa samlas vi i Stockholm för en förberedande kursdag utomhus med praktisk utbildning och information inför expeditionen. 

Ej inkluderat
• Flyg till/från Nepal
• Lunch och middagar i Kathmandu
• Alkohol, läsk, buteljerat vatten
• Dricks
• Försäkring (personlig olycksfallsförsäkring)
• Visum


Antal dagar:  22 dagar totalt med resdagar
Pris:  45 950 sek per person vid minst 4 pers



Boka Nu > >     


Yakar i Chukhung. Foto: Christian Edelstam


Klicka för mer info om resan
Startsidan för denna resa
Försäkring för klippklättring och alpin klättring


Boka genom att klicka på önskat datum.
14-10-2023  



Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.

Namn:

Telefon:

Epost:

Din fråga eller intresseanmälan


Vandring. Foto: Christian Edelstam

Tengboche. Foto: Christian Edelstam

Smycken. Foto: Christian Edelstam

Namche Bazar2. Foto: Christian Edelstam