IFMGA-logo

MGT-logo

Island Peak 6189m och Everest Basecamp

 

Välkommen att följa med oss på en riktig expedition till Himalaya.
En enastående vandring genom världens högsta kultur-och naturlandskap. Upp till Everest basläger vandrar vi längs den ensliga och vackra dalgången via byn Gokyo och Gokyo Peak 5480m där bergens mäktighet knappast kan bli mer påtaglig.

Väl acklimatiserade får vi sedan själva känna på höghöjdsalpinismens andnöd och plågor, men förhoppningsvis också dess enorma tillfredställelse och magnifika utsikt genom att bestiga Island Peak 6189 m. Vi följer den traditionella Everestvandringen tillbaka.

Om expeditionen
Hela turen leds av Svensk Auktoriserad Bergsguide samt lokala nepalesiska guider. Klätterutrustningen kommer att skickas med bärare direkt till Island peaks basläger. På vandringen kommer vi att ha hjälp av 1 bärare/2 personer. Bärarna tar 25 kg, alltså 12,5 kg åt var och en av oss. Det innebär att vi bara behöver bära dagens förnödenheter, extra kläder, vatten, snacks, solskydd mm.

Vandringen startar i Lukla på 2800 m höjd. Vi flyger dit i ett litet propellerplan, en fantastisk flygresa och en minst sagt minnesvärd landning.

Första delen av turen är vandringen upp till Everest basläger på 5300 m höjd. Kroppen behöver långsamt acklimatisera sig till höjden för att inte bli sjuk. Dagsetapperna är därför relativt korta om än de kan kännas tuffa på grund av syrebristen och att terrängen hela tiden går upp eller ner. Boendet är enkelt men bekvämt i lodger där vi också äter middag (menyerna har både traditionell nepalesisk och västerländsk mat (med sunt förnuft är det få som får problem med magen). Vi sover för det mesta i dubbelrum. Lunch och fika äter vi också i lodger längs vägen. För att ge tid till vila och acklimatisering kommer vi att sova två nätter på några ställen och naturligtvis försöker vi anpassa vandringen för att optimera chanserna för gruppen att nå båda Everest basläger och Island Peaks topp.

För att få ta del av en mer oexploaterad del av området vandrar vi den tuffare och mer äventyrliga vägen via Gokyo. Vi försöker bestiga Gokyo Peak 5480 m där vyerna över Everest är bland de mest imponerande man kan få. Vidare går vandringen över ChoLa-passet, 5420m för att sista dagen mot Everest basläger följa den traditionella Everestleden.

Den sista biten mot Everest basläger blir lodgerna enklare och syrebristen gör sig för de flesta rejält påmind i form av snabb andhämtning och ibland huvudvärk och illamående. Vi går långsamt och belöningen är makalösa bergsvyer med berg mellan 6000 - 8000 m vart än du vänder dig. I närheten av Everest basläger går vi upp på Kala Patthar, 5550 m för att beskåda solnedgången över världens högsta berg.

Ytterligare några dagars vandring tar oss bort till Island Peaks basläger där vi kommer att bo i redan uppställda tält och bli serverade mat av baslägerkockar.

Bestigningen av Island Peak är inte tekniskt krävande men ställer grundläggande krav på stegjärnsteknik och rephantering. Tekniker vi kommer att öva på en dag i närheten av dess basläger. Däremot är det för de flesta det mest fysikt krävande de någonsin har gjort. Toppdagen startar tidigt på morgonen från baslägret på 5100 m. I pannlampans sken går vi sakta men säkert längs grus och stenbranter upp till glaciären och solens första strålar. Glaciärens sprickor kräver att vi knyter in oss i replag. Bestigningens svåraste del är en 100 m hög, 50 grader brant snö-och isvägg där vi är inkopplade på ett fast rep. De sista meterna upp mot toppen går längs en klassisk smal, snökam med fantastiska vyer runt omkring. Något som de flesta inte vågar njuta av förrän de står stabilt på toppen av Island Peak, 6189 meter över havet. Norrut stirrar du in i en av världens högsta bergväggar som sträcker sig rakt upp mot Lhotses 8500 m höga topp. I alla andra riktningar sträcker Himalayas snöklädda jättar ut sig så långt ögat kan nå.

Om denna del av Himalaya
Vandringen upp mot Everest basläger och vidare mot Island Peak ligger i Khumbuområdet i Nepal, hem för det världsberömda, vänliga och gladlynta höghöjdsfolket Sherpas. Vandringen är en kulturupplevelse längs bruksstigarna som använts av Sherpas och Tibetaner i 100-tals år och boendet i de ofta familjeägda lodgerna ger en nära inblick i det nepalesiska livet.   

Naturupplevelsen bjuder på stor variation och oförglömliga vyer. Från lummiga dalgångar till närmast steril miljö med bara sten, snö och is. Från Himalayas fot till hjärtat av världens högsta bergskedja. Island Peak fick sitt namn av upptäcktsresanden och klättraren Eric Shipton som tyckte toppen såg ut som en ö i ett hav av is som utgörs av de enorma flankerande bergsväggarna. På Nepalesiska heter berget Imja Tse men fick inte det namnet förrän 1983. Första bestigningen gjordes av bland annat Tenzing Norgay tillsammans med en brittisk Everestexpedition 1952, året innan han själv med en annan brittisk expedition blev första människa att stå på toppen av Mt Everest. Klimatet på hösten är mycket fördelaktigt för vandring och klättring. Nepal har en tydlig monsunsäsong som i slutet av september ger vika för soligt, stabilt väder. Oktober och november ger mycket lite nederbörd. Normalt är nätter och förmiddagar helt klara medan det på eftermiddagarna ibland bygger upp lite Cumulus ”vackert-väder” moln. Det kan blåsa lite grann men sällan riktigt kraftigt. I början av vandringen och i Kathmandu kan man på dagtid ofta gå i t-shirt och ev shorts*. Upp mot 4-5000 meter behövs det ibland långkalsonger och mössa under dagen och dunjacka på kvällen. Nattemperaturen är till en början runt några plusgrader för att på höjd vara ner mot 10 minusgrader.

*I Khumbuområdet tror de flesta människorna på en blandning av Hinduism och Buddism. De är vana vid västerlänningar och tycks acceptera våra vanor, som t ex att kvinnor går i shorts. 

Förkunskaper
Tidigare klättervana är inget krav. Det är dock en stor fördel att ha klättrat och använt klätterutrustning, gått med stegjärn och vandrat på glaciär. En bra förberedelse och erfarenhetsgrund är att vara med på en av våra resor för att bestiga Mt Blanc.
Om du inte har varit på hög höjd tidigare är det bra att så få moment som möjligt är nya inför bestigningen. Det viktigaste är dock att vara i mycket bra fysik form. Det är svårt att innan säga hur man reagerar på hög höjd. Förmågan att tåla den låga syremängden har inte med kondition att göra. Men samtidigt är en bra allmänfysik en förutsättning för att klara av och även njuta av turen till fullo. 20 dagars vandring upp till över 6000 m kan vara mycket påfrestande både fysiskt och mentalt. Den mentala inställningen gagnas mycket av en god fysik och dessutom av en mental förberedelse att det kommer att bli jobbigt. Den bästa träningen är naturligtvis att göra samma aktiviteter som under turen, men hemma är det viktigt att träna mycket kondition, löpning, cykling, backträna mm.

Höjdsjuka
Syremängden i luften är på hög höjd fortfarande densamma, ca 20%. Men det lägre trycket gör att det är glesare mellan luftmolekylerna och vi andas in mindre mängd luft och följdaktligen mindre syre i varje andetag. Kroppen kompenserar detta, till en början, genom att andnings- och hjärtfrekvensen ökar. Så småningom kommer kroppen även att producera fler röda blodkroppar så att vi kan utnyttja mer av syret som vi drar ner i lungorna. När vi går allt högre har kroppen ett högre tryck än omgivande luft vilket vi också sakta anpassar oss till.
Risken på hög höjd är bl a att cellernas relativa övertryck pressar ut vätska från dem som ansamlas i kroppen. Normalt kissar vi ut överskottet men om vätskan snabbt ansamlas i hjärnan eller i lungor får vi huvudvärk eller ännu svårare att andas vilket obehandlat kan leda till hjärn- respektive lungödem vilket kan vara livshotande. De vanligaste symptomen på begynnande höjdsjuka är huvudvärk och illamående. Den bästa medicinen är att gå ner till lägre höjd.
För att slippa höghöjdssjukdomar och för att må så bra som möjligt på hög höjd måste kroppen långsamt anpassa sig. En formel som fungerar för de flesta är att över 3000 m inte höja sovhöjden med mer än 300-400 m per natt. Tyvärr ligger inte alla byar och läger så jämnt utspridda. Inför en dagsvandring med stor skillnad i sovhöjd kan man därför sova två nätter på samma ställe och under dagen göra en acklimatiseringspromenad till högre höjd.
Våra guider är erfarna höghöjdsklättrare och kommer att göra sitt bästa för att alla i gruppen ska må bra och kunna njuta av turen till fullo. Guiden kommer kontinuerligt kontrollera andningsfrekvens och vilopuls samt allmäntillståndet hos alla i gruppen. Det är viktigt att alla är ärliga med hur de mår.

Preliminärt program för resan
Dag 1 Flyg Skandinavien - Kathmandu, Nepal.
Vi bor i stadsdelen Thamel, en intensiv men häftig upplevelse. Mängder med affärer, restauranger och uteställen.

Dag 2 Kathmandu. Sightseeing, shopping eller bara vila.

Dag 3 Flyg Kathmandu - Lukla. Vandring Lukla 2840m - Phakding 2610m.
Tidig start för att hinna till Lukla innan ev. eftermiddagsmoln drar in. Landningen i Lukla är väderberoende och det händer att flyget blir uppskjutet. Flygresan är fantastisk. Sitt på vänster sida för bästa vy över Himalaya. Landningen på den till synes alldeles för korta och branta landningsbanan är ett minne för livet. Efter brunch i Lukla följer lätt vandring, mestadels nerför längs frodiga bergssidor ovanför Dudh Koshifloden till Phakding.
 
Dag 4 Phakding 2610m - Namche Bazar 3440m
Till en början lätt vandring, men sista uppförsbacken till Namche, 600 höjdmeter, biter ifrån. De flesta brukar börja känna av syrebristen i form av ökad andhämtning. Slowly, slowly säger nepaleserna.
 
Dag 5 Namche Bazar
Vila, shopping eller acklimatiseringspromenad enligt höghöjdsdevisen ”gå högt sov lågt”
Namche är Khumbuområdets huvudort. Här kan du köpa dunjacka, smycken, äta pizza eller ta en öl.
 
Dag 6 Namche Bazar 3440m – Phortse Tenga 3700m
En otrolig vandring längs bergssidan flera hundra meter ovanför floden. Strax ovanför Namche öppnar sig plötsligt kanske den mest magiska bergsvyn på jorden. Rakt framför ögonen tornar Mt Everest, Lhotse och Ama Dablam. Efter någon timme viker vi av den vanliga Everestleden upp i dalgången mot Gokyo.

Dag 7 Phortse Tenga 3700m – Machherma 4470m

Det blir påtagligt att vi har lämnat Everestleden. Färre människor men också färre och mindre bekväma lodger. Stigen ringlar sig högt uppe på bergssidan ovanför Dudh Koshifloden. Kulturen ger mer och mer vika för äventyret. Kvällarna kan vara kyliga så dunjackan och tjocka sockor i sandalerna är välkomna. Både att vi är över 4000m samt den för dagen stora höjdskillnaden gör höjden påtaglig.


Dag 8 Machherma 4470m - Gokyo 4790m

Förutsatt att vi alla mår bra fortsätter vår vandring till Gokyo (annars vilo/acklimatiseringsdag). Glaciärerna och de höga topparna känns så nära att man kan ta på dem. Cho Oyo, 8200m, världens sjätte högsta berg tronar längst in i dalgången. Växtligheten blir mer och mer sparsam, landskapet blir sterilt, sten, snö och is.

Dag 9 Gokyo 4790m - Gokyo Peak 5360m - Dragnag 4700m

En försmak av vad som väntar på Island Peak. Bestigningen av Gokyo Peak är en promenad, men en jobbig sådan. Många tycker att utsikten över Mt Everest är den bästa i hela området. Har du klarat av höjden bra upp hit kommer du med största sannolikhet känna dig stark resten av vägen.

Dag 10 Dragnag 4700m - ChoLa-passet 5330m - Dzonglha 4830m

För första gången sover vi lägre än tidigare natt vilket brukar uppskattas. Men innan dagen är slut har vi ytterligare en passage över 5000m att kämpa oss upp för. En spännande dag i karg miljö där känslan av att vandra i bergen knappast kan bli med påtaglig.

Dag 11 Dzonglha 4830m - Lobuche 4900m

Tillbaka på Everestleden och vandring bredvid Khumbuglaciären som börjar 2 mil och 3000 höjdmeter upp vid South Col, Everestbestigarnas sista läger på 8000m. Det känns kittlande att vara så nära jordens högsta punkt. 

Dag 12 Lobuche 4900m – Gorak Shep 5140m – Kala Patthar 5550m – Gorak Shep.

Ett landskap som präglas av sten, is och snö, där glaciärerna under årtusenden har satt sin prägel på terrängen. Dagen avslutas med en bestigning av Kala Patthar 5550m för att beskåda solnedgången över Mt Everest.
 
Dag 13 Gorak Shep 5140m - Everest basläger 5300m – Dingboche 4410m
Det är nästan ofattbart att det, trots alla lodger och stigar, är så tufft att ta sig upp bara till baslägret på ett berg, för att inte tala om att bestiga Mt Everest, framför allt utan syrgas. Everest bestigs främst på våren. Eventuellt kan det finnas några expeditioner i baslägret vid den här tidpunkten. Det ökända isfallet som är första hindret att ta sig förbi för Everestbestigare är enormt imponerande med sina sprickor och istorn i ett enda virrvarr.
Vi vänder tillbaka längs Everestleden och vandrar till Lobuche eller Dingboche beroende på hur vi känner oss.

Dag 14 Vilodag Dingboche
En välbehövlig vilodag! Den extra syremängden brukar göra gott för nattsömnen och återhämtningen. Vi är väl acklimatiserade för Island peak och behöver inte bekymra oss om att göra någon acklimatiseringspromenad idag. Vi laddar och diskuterar bestigningen av Island Peak.

Dag 15 Dingboche 4410m - Island Peaks basläger 5100m
Vi lämnar återigen Everestleden för första etappen mot Island Peak. På eftermiddagen övar vi rep-och stegjärnsteknik inför toppförsöket för att bestigningen ska gå så smidigt och säkert som möjligt.

Dag 16 Island Peaks basläger 5100m – Island Peaks topp 6189m – Chukhung 4730m
Väckarklockan ringer klockan två på morgonen. Vi assisteras idag av extra nepalesiska guider för att öka säkerheten och för att hjälpa till om någon vill vända. I pannlampans sken går vi sakta men säkert upp längs grus och stensluttningar, flankerad av svarta mystiska bergväggar. När solen går upp bör vi vara i närheten av glaciären. Stegjärn och rep på. Vi får lön för vår tidiga start genom den vackra soluppgången och den frusna lättgångna snön. 45 min glaciärpromenad tar oss fram till den branta is/snöväggen där vi kopplar fast oss på ett fast rep. Lugnt och metodiskt klättrar vi upp till toppkammen och de sista 100 m till toppen av Island Peak. Pusta ut och njut, inga fler höjdrekord för den här gången.

Dag 17 Chukhung 4730m – Pangboche 3930m
Vi följer den traditionella Everestleden tillbaka till Lukla. Säkert slitna men med mer syre i lungorna känner de flesta sig ändå relativt starka. Vyerna över Ama Dablam har varit närvarande under hela Island Peakbestigningen, men i Pangboche tornar den kända västsidan upp sig. Det är inte svårt att förstå att det anses vara Khumbuområdets mest storslagna berg.

Dag 18 Pangboche 3930m - Namche Bazar 3440m

Vi passera bl a Tengboche som är Khumbuområdets religiösa centrum med dess vackra kloster. Har vi tur får vi tillfälle att ta del av munkarnas bön. Klostret ligger enastående vackert på en rygg, med vy över Ama Dablam, Everest och Lhotse åt norr och oändliga blånande bergsryggar bort mot Himalayas fot i söder. 

Dag 19 Namche Bazar 3440m – Lukla 2840m

Dag 20 Flyg Lukla - Kathmandu

Dag 21-23 Reservdagar eller Kathmandu
I Kathmandu finns mängder med intressant kultursightseeing, shopping, trevliga caféer, restauranger, barer mm.

Dag 24 Flyg Kathmandu - Skandinavien

Gruppstorlek: 4-8 personer
Antal gäster/guide På Island Peak 2:1 (Svensk Auktoriserad Bergsguide + assisterande Nepalesiska guider)

Utrustning
Lån av följande utrustning ingår i priset. Utrustningen tilldelas dig av din bergsguide i Sverige innan avresan
• Stegjärn
• Isyxa
• Hjälm
• Sele
• Karbiner
• Slinga
• Repklämma

Personlig utrustning
Följande personliga utrustning behöver du ha med dig, denna ingår inte i kursavgiften.
Kläder
• Vind-och vattentät jacka med huva och byxor
• Fodrad jacka, dun eller syntet
• 2 underställ byxa och tröja i ull eller syntet olika tjocklek
• Tröja, t ex fleece
• Vandringsbyxor vindtäta
• 3 par ullsockor
• 2 par handskar olika tjocklek (ev. 1 par handskar och ett par vantar)
• Damasker/snölås
• Mössa
• Styva kängor eller storskor
• Sandaler/tofflor
Övrigt
• Ryggsäck 30-40 liter
• Tålig väska för utrustning som ska bäras av bärare. T ex Duffel bag 60 liter
• Sovsäck ca -15C
• Solglasögon
• Pannlampa
• Vattenflaska

• Vattenrening, t ex Xinix Aqua Care
• Skavsårsplåster, huvudvärkstabletter, hygienartiklar inkl våtservietter/alkogel
• Liten handduk
• Snacks

Följande är bra att ha men inte ett måste:
• Shorts
• T-shirt
• Balaklava
• Snusnäsduk för att värma eller solskydda halsen/nacken och för näsan mot dammiga yakmöten
• Kamera
• Öronproppar
• Bok, musik, spel

Följande ingår
• Professionell vägledning och instruktioner av Svensk Auktoriserad Bergsguide
• Ansvarsförsäkring
• Sherpas, lokala klätterguider
• Lokala trekking guider och bärare
• Boende under hela resan (Hotell Kathmandu, Lodger längs vandringen, tält i Island Peak Basläger)
• Alla måltider exkl lunch och middag i Kathmandu
• Välkomstmiddag första kvällen i Kathmandu
• Alla transporter i Nepal inkl inrikesflyg
• All klätterutrustning
• I mån av tid och lust, en dags guidning till de mest kända historiska/religiösa platserna runt Kathmandu

Förberedelse innan avresa
• Träningsprogram (pdf fil med träningstips)
• Kursdag (frivillig) Innan avresa samlas vi i Stockholm för en förberedande kursdag utomhus med praktisk utbildning och information inför expeditionen. 

Ej inkluderat
• Flyg till/från Nepal
• Lunch och middagar i Kathmandu
• Alkohol, läsk, buteljerat vatten
• Dricks
• Försäkring (personlig olycksfallsförsäkring)
• Visum


Antal dagar:  24 dagar totalt med resdagar
Pris:  45 750 sek p.p vid minst 4 pers

Yakar i Chukhung. Foto: Christian Edelstam


Klicka för mer info om resan
Startsidan för denna resa
Försäkring för klippklättring och alpin klättring


Välkommen att använda formuläret om du undrar något eller vill bli kontaktad för att få mer information.

Namn:

Telefon:

Epost:

Din fråga eller intresseanmälan


Vandring. Foto: Christian Edelstam

Tengboche. Foto: Christian Edelstam

Smycken. Foto: Christian Edelstam

Namche Bazar2. Foto: Christian Edelstam